Veritashordó

Hordó készítés folyamata

A rönkök kiválasztása

faronk-dongaA rönkfákat gondosan válogatjuk.
Kizárólag magas minőségű magyar hegyvidéki kocsánytalan tölgyből (Quercus petra) készítjük a tölgyfa hordóinkat.

A barrique hordókhoz Zala, Zempléni-hegység, stb. termőtalajain nevelt sűrű szövetszerkezetű tölgyfát használunk.

Mind a gyártás mind a kioltható anyagok szempontjából kedvező szövetszerkezetű rönköket használunk.

Felfűrészelés

fureszelesA rönkfát négy cikkre vágjuk.

Eltávolítjuk a kérgét és a belsejét.

Majd szálirányra felfűrészeljük.

Ezután a dongákat 1,5-2 éven át szárítjuk.

Szárítás

farakas2A dongákat 1,5-2 éven át folyamatosan szabad ég alatt szárítjuk, ahol eső, nap éri, és a szél szárítja.

A szárítási idő alatt rendszeresen forgatjuk, hogy egyenletesen száradjon.
Időnként locsoljuk is a dongákat, mert a jó minőségű alapanyaghoz nem szabad teljesen kiszárítani őket.

A megfelelő minőségű hordóhoz létfontosságú a természetes szárítás, mert a szél, a nap, az eső kioldja, azaz távoznak a hordó alapanyagából az oda nem illő anyagok, mint a csersavak, a tanninok stb.
Csak a megfelelő kiszárítás után kezdődik a hordó készítése.

A hordó készítése

gyalulasA megfelelő idő eltelte után a dongákat

méretre vágjuk,

gyaluljuk, 1

és a hordó palástját összeállítjuk.

Majd a dongákat melegítjük és a hordók alját összehúzzuk.

Most következik a pirítás

DSC_1411Egy speciális kosárban tölgyfából tüzet rakunk, ezt behelyezzük a hordó belsejébe és maximum 40 percig pirítjuk.

A pirítás hosszától függ, hogy milyen ízvilágú lesz a hordó.
Három pirítási fokozatot különböztetünk meg: L (light), M (medium) M+ (medium plus).

ADSC_1401z égetés során a rostok megnyílnak,  ezáltal a bor mélyebbre hatolhat a fa szöveteiben. Mivel a bor nagyobb felületen érintkezhet a fa szöveteinek alkotóelemeivel, ezáltal növekedni fog  a borban található anyagok koncentrációja is.

A közepesen égetett hordóban találhatók a legfinomabb fűszeres illatok és aromák, úgymint kakaó, vanília, kávé, pipadohány, kókuszdió, szegfűszeg, cukrászda illat, égetett kenyér, égetett tölgyfa, szegfű virág, vajas-cukros-vaníliás sütemény.

DSC_1418Hordó vég megmunkálása

Az elkészült hordópalást végét megmunkáljuk, kialakítjuk a feneket befogadó nútot.

Ezután az összeállított fenéklapot

DSC_1424a nútba bemérjük,

kör alakúra fűrészeljük, vastagságát lemarjuk

DSC_1450

és helyére helyezzük, azaz „befenekeljük” a hordót.

Ezután feltöltjük vízzel és nyomáspróbát végzünk.

csiszolasA hordók külső megmunkálása az esztergálás és a csiszolás csak ezek után következik.

A hordókat végezetül bevasaljuk horganyzott abroncsozással.

© 2022 Veritashordó

Theme by Anders Norén